Muistoissamme kimo holsteinori Achtung GER, 175cm, 10.11.2009-15.10.2013
Aku lopetettiin 25-vuotiaana vanhuuden vaivojen takia
ERJ-II, YLA3

Palkittu ERJ-II (90,2p.) 25.05.2012
Palkittu YLA3 (108p.) 05.03.2013


i. Frankenstein GER evm
holst, km, 177cm
ii. Forzen Land evm
holst, rt, 159cm
iii. Bis Bald GER evm
holst, rt, 160cm
iie. Schwarze Blüte evm
holst, m, 157cm
ie. Kleinen Stillen evm
holst, km, 180cm
iei. Aufmerksamkeit GER evm
holst, km, 177cm
iee. Gabriella II GER evm
holst, mkm, 170cm
e. Weissem Stein GER evm
holst, km, 168cm
ei. Argenton evm
holst, rn, 167cm
eii. Eisbär GER evm
holst, km, 170cm
eie. Sweety Pie evm
holst, rn, 165cm
ee. Come With Me evm
holst, km, 157cm
eei. Never at Home evm
holst, km, 164cm
eee. Zwei Rosen evm
holst, m, 155cm

Akun isä Frankenstein GER oli komea kimo esteori, joka kilpaili 160cm-tasolla. Säkää Frankilta löytyi 177cm, vaikka kokoa löytyikin, oli ori sitäkin lempeämpi. Frank kuunteli aina ratsastajaa, teki työtä käskettyä. Ensinäkemältä sitä ei varmaankaan olisi uskonut oriksi juurikin sen hyväkäytöksisyyden takia, mutta tässä olikin elävä esimerkki, että oritkin osaavat käyttäytyä. Sen rakenne oli hyvin sporttinen ja vankka, mikä takasi hyvät tulokset esteradoilta. Jälkeläisiä Frank ehti saada kymmenen ennen kuin se menehtyi liikenneonnettomuudessa 15-vuotiaana. Tätä ennen tammanomistajat eivät vielä olleet heränneet tämän orin suhteen, mikä monia harmittikin orin kuoleman jälkeen.
Akun isänisä Forzen Land oli pienikokoisempi, 159cm korkea rautias esteratsu. Sen kapasiteetti riitti 140cm-tasolle, missä se niitti mainetta ja kunniaa. Jo 5-vuotiaana se voitti useimmat kisat missä se kävi, ori oli kuuliainen ja helppo ratsastaa, mikä teki sen kanssa työskentelysta mukavaa ja helppoa. Ratsastajan piti vain ohjata ori esteelle ja se hyppäsi, se korjasi ratsastajan tekemät virheet ja ori olikin täydellinen opetushevonen aloitteleville esteratsastajille. Ori sai useita jälkeläisiä ja vietti jalostusuransa jälkeen mukavat eläkepäivät, kunnes se menehtyi vanhuuden vaivoihin 28-vuotiaana.
Landin isä Bis Bald GER oli myöskin estepainotteinen ratsu, mutta se kiersi myös koulukilpailuta hyvällä menestyksellä. Tämä rautias ori kiinnitti kaikkien katseet sen suurilla merkeillä; sillä oli oikein leveä läsi, molemmat silmät herasilmät sekä korkeat sukat. Eikä ulkonäkö ollut ainoa syy tähän, se liikkui hienosti ja sen hyppytekniikka oli ainutlaatuinen. Vaikka säkää siltä löytyi 160cm, ylsi se silti helposti 150cm luokkiin. Luonteeltaan se oli hieman orimaisempi ja vaati ratsastaessa kunnon avut. Ori menehtyi 26-vuotiaana ähkyyn.
Landin emä Schwarze Blüte oli kaunis musta tamma ja säältään 157cm. Tamma kiersi omistajansa kanssa lähinnä 120cm luokissa, vaikka kapasiteettia olisi varmasti riittänyt isompiinkin luokkiin. Menestystä tuli jokaisen kilpailun myötä ja moni olikin kiinnostunut ostamaan tamman. Tarjouksista huolimatta tamma pysyi samalla omistajalla, missä se sai kisauransa jälkeen elää leppoisia eläkepäiviä. Eläkkeen aikana tamma sai kaksi jälkeläistä, jotka jatkoivat esteradoilla menestymistä. Tamma menehtyi lopulta 25-vuotiaana.
Akun isänemä Kleinen Stillen ei kilpaillut juuri lainkaan, se toimi siittolassa siitostamman hommissa ja sai jopa kymmenen varsaa elämänsä aikana. Tamma periytti hyvää luonnetta sekä hienoa rakennetta. Väriltään tamma Stille oli kimo ja säkää löytyi huimat 180cm. Tamma olikin niin sanottu lempeä jättiläinen. Sen jälkeläiset usein perivät suuren koon, mikä auttoi niitä yltämään korkeampiin luokkiin esteradoilla. Tamma menehtyi 22-vuotiaana, kun varsa kuoli jo ennen syntymää.
Stillen isä Aufmerksamkeit GER oli suuri, 177cm korkea kimo esteori, jolla menestystä ei tullut niin paljoa kuin toivottiin. Luonnekkin oli vähän vaikeamman puoleinen, sitä eivät kaikki pystyneet käsittelemään saatika sitten ratsastamaan. Vaikean ratsastettavuuden takia menestys jäi keskinkertaiseksi ja ori lopulta siirrettiin siitosorin hommiin jo 13-vuotiaana. Orilla ei kuitenkaan ollut sen suurempaa kysyntää, juurikin sen luonteen takia. Kapasiteettia orilla kuitenkin oli ja se sai jotkin tammanomistajat valitsemaan tämän orin. Se jouduttiin lopettamaan 20-vuotiaana laitumella sattuneen onnettomuuden takia.
Stillen emä Gabriella II GER oli mustankimo tamma, joka toimi ratsastuskoululla tuntihevosena. Se oli suosittu estevalmennuksissa, missä sillä hypättiin 130cm ratoja. Jotkin tuntilaiset kävivät sillä myös pikkukilpailuissa, mutta menestystä ei aina tullut, tamma kuitenkin vaati kunnon avut ja kannustusta eteenpäin, jotta se meni esteen yli. Luonteeltaan se oli hieman laiskahko, johtuneeko sitten tuntihevosen urasta. Tamma oli selvästi hieman tympääntynyt, kun se joutui kestämään kaikki aloittelijoiden tekemät virheet. Tamma siirrettiin 14-vuotiaana eläkkeelle, minkä aikana se sai kuusi jälkeläistä. Tamma menehtyi 25-vuotiaana. Säkää siltä löytyi 170cm.

Akun emä Weissem Stein GER kilpaili uransa aikana moneen otteeseen, hyvillä tuloksilla. Tämä kimo tamma kilpaili lähinnä 150cm luokissa, mutta pariin otteeseen se nähtiin myös pienemmissä luokissa. Koulupuolella tästä tammasta ei ollut mihinkään, sen kärsivällisyys ei riittänyt vaikeisiin koulukiemuroihin, joten tamman taidot riittivät nipinnapin HeA-tasolle. Esteillä se kuitenknin paikkasi sen minkä se koulussa menetti. Tamma vaati selvät avut, mutta hyppäämisen se hoiti aina, kieltoja ei paljoa tullut. Luonteeltaan se oli tammamainen, mutta suht helppo käsitellä. Säkää siltä löytyi 168cm.
Akun emänisä Argenton oli komea ruunikko esteori, joka kilpaili ympäri maailmaa 150cm tasolla, kapasiteettia ei siis tältä herralta uupunut. Kilpailuissa se menestyi hienosti, sijoituksia ropisi lähes jokaisesta kilpailusta, tosin epäonnistumisiakin tuli. Arge vaati hyvin jämäkän ratsastajan, joka kertoi sille kumpi määrää. Tämän vuoksi joskus kisoissa ratsastajalla ja hevosella saattoi olla pieniä erimielisyyksiä, mikä johti kieltämiseen. Luonteeltaan ori oli vaativa ja hieman vaikea käsiteltävä. Ensisilmäyksellä siitä osasikin jo sanoa että kyseessä on varmasti ori, se osasi tehdä joka asiasta suuren numeron. Arge sai elämänsä aikana useita jälkeläisiä, kunnes se menehtyi 17-vuotiaan astutustapaturmassa. Säkää orilla oli 167cm.
Argen isä Eisbär GER oli saksalainen esteori, jonka ura loppui nopeasti sen loukatessa jalkansa esteeltä laskeutuessa. Siitä lähtien sillä ei voinut enää ratsastaa ja tämä hieno kimo ori jäi kokonaan siitospuolelle. Onneksi se kerkesi keräämään tarpeeksi näyttöä sen kyvyistä kahden vuoden mittaisella esteurallaan, sen kilpaillessa ja sijoittuessa 150cm luokissa. Tätä 170cm korkeaa oria moni halusi käyttää tammoillensa, ja ori olikin hyvin kysytty. Luonteeltaankin ori oli miellyttävä ja osasi käyttäytyä hienosti, ilman sen suurempia temppuiluja. Ori menehtyi eläkepäivillään 25-vuotiaana vanhuuden tuomiin vaivoihin.
Argen emä Sweety Pie syntyi Latviassa, mistä se vietiin Saksaan kilpailemaan. Jo 5-vuotiaana se sijoittui useaan otteeseen 140cm luokissa ja jo silloin siitä osattiin sanoa, että se yltäisi vielä pitkälle. Ennustukset toteutuivatkin ja tamma niitti mainetta ja mammonaa. Kun tamman katsottiin suorittaneen velvollisuutensa esteratsuna, se siirrettiin 15-vuotiaana siitoshommiin ja sen jälkeläisistäkin tuli lähes yhtä hyviä hyppääjiä. Tamman luonne oli kuitenkin oikukas ja astutus oli aina hankalaa sen kanssa. Jokaisen piti olla koko ajan varuillaan ettei sattuisi mitään suurempaa tapaturmaa. Muutenkin tamma vaati ammattilaisen käsittelyä, jotta se saatiin pysymään kurissa. Säkää tammalta löytyi 165cm ja väriltään se oli ruunikko suurella läsillä ja korkeilla sukilla.
Akun emänemä Come With Me oli hyvin kaunis ja sirorakenteinen kimo tamma. Esteradoilla se kulki ylväästi ja rauhallisesti, se oli erittäin kuuliainen ja selvästi unelmahevonen. Sen matkaavoittavan laukan ansiosta se ei tarvinnut kovaa vauhtia saadakseen hyvää aikaa, vaan se pystyi täysillä keskittymään hyppäämiseen ja ratsastajan apuihin. Esteillä se ylsi 130cm tasolle ja koulussakin se kilpaili Va B-tasolla. Suurin menestys kuitekin tuli estepuolelta. Luonteeltaan Melli oli rauhallinen ja helppohoitoinen, sitä pystyivät pienemmätkin lapset harjaamaan ja ratsastamaan. Säältään tamma oli ainoastaan 157cm korkea. Tamma sai elämänsä aikana kolme jälkeläistä ennen kuin se jouduttiin lopettamaan 23-vuotiaana jalkavaivojen takia.
Mellin isä Never at Home oli hieman hajamielisempi kimo ori, esteillä se ei oikein jaksanut keskittyä ja sitä näytti enemmän kiinnostavan ympärillä olevat ihmiset ja muut hevoset. Ratsastajalla olikin kunnon urakka kilpailuissa, jotta sen keskittyminen saatiin pidettyä hyppäämisessä. Sijoituksia ori ei juurikaan tästä syystä paljoa saanut eikä sitä sen koommin haluttu jalostuksessakaan käyttää. Siitä huolimatta kaksi tammanomistajaa halusivat tästä orista varsan ja ne kaksi jäivätkin sen ainoiksi jälkeläisiksi. Luonteeltaan ori oli hieman laiskahko ja välinpitämätön, jotkin tietyt ihmiset saattoivat saada sen paremmalle tuulelle ja heidän kanssa se viihtyi parhaiten. Säkää orilla oli 164cm ja kapasiteettia siltä löytyi 140cm radoille asti. Ori menehtyi 16-vuotiaana liikenneonnettomuudessa.
Mellin emä Zwei Rosen oli upea ilmestys, tämä musta tamma käänsi jokaisen katseen. Suurella läsillä, korkeilla sukilla ja herasilmillään se keräsi paljon ihailevia katseita ja ihan syystäkin, ei ihan joka päivä tällaista ilmestystä nähnyt. Esteillä se kilpaili 140cm luokissa, vaikka säkäkorkeuttakin löytyi vain 155cm. Ponnua tammalta löytyi uskomattoman paljon ja tähän liitettynä hyvä kuuliaisuus takasivat hyvän sijoituksen. Luonteeltaan tamma oli rauhallinen, mutta tarpeen tullen tammamaisuuttakin löytyi. Jälkeläisiä se sai neljä, joista kukaan ei perinyt emänsä kaunista ulkonäköä, vaikkei niissäkään mitään valittamista ollut. Tamma menehtyi lopulta 26-vuotiaana vanhuuden tuomiin vaivoihin.

Jälkeläiset

Synt - skp/nimi - emä - omistaja
13.04.11 - o. Baracuda - Lady Cariante - Bayou d'Armens dé Provence
10.11.11 - o. Eisberg vor LUX - Rosenrot - Luxor
20.03.12 - o. Keep Attention Up - Keep The Way - Huttis
28.05.12 - t. Antónia Kalászról - Felicitás - Graftham Stud
17.08.12 - o. Humbau's Dremacht - Look My Dream - Wen

Valmennukset/päiväkirja

27.12.2011 Estevalmennus, valmentajana kati
Aku oli tänään oikein pirteällä tuulella, kun lämmittelitte esteiden keskellä. Ori kulki terhakasti eteenpäin, mutta askel oli turhan tikittävää. Aloimmekin hakemaan heti alusta askelpituuteen vaihtelua. Pikkuisen työpanoksen jälkeen saitkin orin pidentämäänkin askelta. Laukka oli jo alussa tahdikasta ja energistä. Yhden ilohypynkin Aku päätti heittää laukkojen yhteydessä. Aloitimme ensin lämmittelynä kahdesta esteestä, joiden väliin olisi saatava yksi laukka-askel. Aku otti kuitenkin ampaisevan lähdön ja hyppäsi esteet ilman yhtäkään laukka-askelta ja sinulla olikin aavistuksen verran vaikeuksia pysyä hypyissä mukana. Kehtin sinua lyhentämään Akun askelpituutta ilman ravia välissä ja tulemaan esteet uudestaan. Esteille tullessa sain muistuttaa sinua pariin otteeseen, ettet mennyt liikaa kaulalle vaan pysyit pystymmässä, jolloin Akulla ei ollut niin paljon mahdollisuuksia kiihdyttää. Tämä kerta menikin huomattavasti paremmin. Tulitte estekaksikon vielä pari kertaa eri laukoissa ja molemmat menivät ihan hyvin. Seuraavaksi oli radan vuoro. Ensin halkaisijalla yksi pysty, siitä kaarre pitkällä sivulla olevalle estekaksikolle, jota hypättiin lämmittelyssäkin, sitten kaarre halkaisijalle toiselle pystylle ja toiselta pitkältä sivulta hypättiin sitten okseri. Aku otti aluksi taas räjähtävän lähdön, mutta sait orin nopeasti kootuksi jo ensimmäiselle esteelle. Pitkänsivun kaksi estettä menivät suurin hypyin, toinen pysty meni nätisti, mutta sen jälkeen Aku innostui ja repäisi viimeiselle okserille sellaisen loikan, että lähellä oli, ettet tippunut kyydistä. Uusinnasta selvisitte kuitenkin paremmin, kun piditte vauhdin tasaisena. Vielä loppuun saitte tulla radan 'uusintaratana' eli niin nopeasti kuin oli turvallista. Tästä Aku innostuikin, eikä sinun tarvinnut kuin hieman ohjata, minne mentiin, niin Aku jo loikkasi esteet niin vinosti että teki jo aavistuksen pahaa katsoa. Valmennus meni kuitenkin todella hyvin ja sekä ratsastaja että ratsu näyttivät tyytyväisiltä ja työtä tehneiltä.

23.04.2012 Päiväkirjamerkintä
Tänään halusin lähteä Akun kanssa rennolle maastolenkille, joten rupesinkin tuumasta toimeen. Hetken mielijohteesta sitten päätin lähteä ilman satulaa ja hetken päästä huomasinkin meidän olevan jo matkalla kohti maastoreittiä. Kävelimme aurinkoisena päivänä pieniä metsäpolkuja ja Akukin oli selvästi innoissaan tästä lenkistä, siitä onkin jo aikaa kun viimeksi olimme maastolenkillä. Kun tuli hieman väljempää siirryimme rentoon raviin ja lopulta laukkaan. Rento maastolenkki muuttuikin hauskaan peltolaukkailuun, kun vastaan tuli suuri pelto. Aku innostui kunnolla ja kiisimmekin täyttä vauhtia korkeassa heinikossa. Tuli kuitenkin aika lopettaa, kun pellon pää tuli vastaan ja lähdimme ravaamaan takaisin tallille päin. Loppumatkan sitten kävelimmekin, jotta Aku saisi kunnon loppukävelyt. Matkan varrella pysähdyimme purolle, missä Aku sai juoda tarpeekseen ja sitten matka jatkui tallille. Takaisin karsinassaan Aku rupesikin heti piehtaroimaan, tietenkin juuri harjauksen jälkeen, mutta sellaistahan se hevosen elämä on.

12.05.2012 Päiväkirjamerkintä
Aku on saanut nyt vietellä jalostusorin päiviä kaikessa rauhassa, mutta tänään päätin mennä orin kanssa hieman muistelemaan estehyppelyä. Menin orin kanssa maneesiin, missä pyysin tallityttöjä rakentamaan kuuden esteen radan, korkeudeltaan 150cm. Lämmittelin Akun kanssa aluksi pienemmillä esteillä, ettei pitkän tauon jälkeen heti ensimmäisenä tullut niin korkeita esteitä vastaan. Aku kyllä näytti hyvin selvästi muistavan miten homma toimii eikä meillä ollutkaan minkäänlaisia ongelmia pienempien esteiden kanssa. Seuraavaksi menin Akun kanssa esteradan, mikä minun yllätyksekseni meni puhtaasti läpi. Siinä vaiheessa hersikin ajatus, että pitäisikö mennä orin kanssa vielä kisaamaan, mutta nekin ajatukset hälvenivät, olihan ori ansainnut varhaiseläkkeen hienolla menestyksellä. Estretreenien jälkeen vein Akun karsinaansa ja hoidin sen oikein kunnolla, harjasin ja pesin sen, jotta se varmasti näytti puhtaan valkoiselta ja lopulta sainkin ylpeänä katsoa saavutustani. Tämä ori ei ole missään vaiheessa tuottanut pettymystä, joten saan olla ylpeä, että se lähti Saksasta mukaani aikanaan. Nyt odottelemme löytyisikö Akulle tammaehdokkaita, olisi hienoa nähdä sen jälkeläisiä esteradoilla. Meiltä tallistahan löytyy Akun jälkeläinen Antti, joka on aloittanut esteuransa menestyksekkäästi 160cm tasolla.

Kilpailukalenteri

KERJ:n alaiset kisat

PVM - kutsu/paikka - luokka - jaos - tulos
24.04.11 - Ruismäki - CCI/CIC3 - KERJ - 1/8

ERJ:n alaiset kisat

PVM - kutsu/paikka - luokka - jaos - tulos
09.07.10 - Equus - 140cm - villit - 3/20
25.07.10 - Haukkamäen Tila - 130cm - villit - 1/69
25.07.10 - Haukkamäen Tila - 140cm - villit - 1/44
25.07.10 - VPA - 120-140cm - villit - 3/26
01.08.10 - B.B. Steeds - 100cm - villit - 6/44
08.08.10 - LAC - 130cm - villit - 4/25
08.08.10 - LAC - 160cm - villit - 1/7
09.08.10 - LAC - 160cm - villit - 1/7
16.09.10 - Dark Side Trakehners - 160cm - ERJ - 5/40
19.09.10 - Lime - 160cm - ERJ - 5/96
05.10.10 - Klingsport - 150cm - ERJ - 6/40
08.10.10 - Aavetytön yksärit - 100cm - ERJ - 3/40
08.10.10 - Vivaldio - 140cm - ERJ - 3/50
10.10.10 - Riiviöt - 140cm - ERJ - 5/40
20.11.10 - Mörkövaara - 130cm - ERJ - 5/50
23.11.10 - Dark Side Trakehners - 160cm - ERJ - 3/40
23.11.10 - White Shadow - 140cm - ERJ - 3/40
04.12.10 - Wincare - 160cm - ERJ - 3/30
21.12.10 - Huoleton - 100cm - ERJ - 2/70
22.12.10 - Elgwir - 155cm - ERJ - 4/40
12.01.11 - Riiviöt - 130cm - ERJ - 4/40
12.01.11 - Riiviöt - 140cm - ERJ - 2/40
13.01.11 - Rough Stallions - 160cm - ERJ - 3/50
13.01.11 - Skurvash - 160cm - ERJ - 4/40
14.01.11 - Dark Side - 160cm - ERJ - 5/30
15.01.11 - Dark Side - 160cm - ERJ - 2/30
15.01.11 - Rough Stallions - 160cm - ERJ - 6/50
24.02.11 - Acapella - 140cm - ERJ - 1/60
03.03.11 - Bellamy - 150cm - ERJ - 4/50
07.03.11 - Talli Kirmaus - 130cm - ERJ - 5/17
15.03.11 - Viehättävä - 120cm - ERJ - 6/50
17.04.11 - Serane - 140cm - ERJ - 3/40
27.04.11 - Riiviöt - 140cm - ERJ - 7/50
19.06.11 - Sahra Warmbloods - 160cm - ERJ - 6/50
22.06.11 - Sahra Warmbloods - 160cm - ERJ - 2/50
28.06.11 - Karon kisat - 160cm - ERJ - 2/30
11.07.11 - Riesenrad - 130-140cm - ERJ - 2/100
09.08.11 - Skurvash - 160cm - ERJ - 5/30
10.08.11 - Skurvash - 160cm - ERJ - 1/30
11.08.11 - Skurvash - 160cm - ERJ - 5/28
22.08.11 - Alegre - 150cm - ERJ - 1/28
30.08.11 - Dark Side - 160cm - ERJ - 5/30
27.09.11 - Kuurakka - 160cm - ERJ - 1/39
04.10.11 - Riiviöt - 130cm - ERJ - 4/48
06.10.11 - Riiviöt - 130cm - ERJ - 4/48
08.10.11 - Alegre - 140cm - ERJ - 4/27
27.10.11 - Kaviokallio - 130cm - ERJ - 3/42
28.10.11 - KK - 160cm - ERJ - 3/30
29.10.11 - KK - 150cm - ERJ - 1/30
29.10.11 - KK - 160cm - ERJ - 2/30
30.10.11 - KK - 160cm - ERJ - 4/30
02.11.11 - KK - 160cm - ERJ - 2/30
22.11.11 - Lime - 160cm - ERJ - 4/49
23.11.11 - Lime - 160cm - ERJ - 5/49
07.12.11 - Hex Sporthorses - 160cm - ERJ - 3/50
30.12.11 - Krofnock Ranch - 160cm - ERJ - 1/40
31.12.11 - Krofnock Ranch - 150cm - ERJ - 3/40
10.01.12 - Seven Stables - 160cm - ERJ - 1/30